Zelfvertrouwen

When you keep critizing your kids, they don't stop loving you.

They stop loving themselves. Let that sink in..

Zelfvertrouwen is cruciaal voor alles wat we ondernemen.

Onvoorwaardelijke aanvaarding door ouders, partner , leraars, vrienden helpt enorm bij het opbouwen van voldoende zelfvertrouwen zodat we daadkrachtig stappen ondernemen.

Erkenning geven is  goud dat volledig gratis kan uitgedeeld kan worden of onthouden kan worden.  

Erkenning krijgen door ouders, vrienden, werkgever, collega's is van levensbelang.  We willen allemaal gezien worden voor wie we zijn. We willen positief bekrachtigd worden in wie we zijn.

Waarom hebben Vlamingen het zo moeilijk om oprechte complimentjes te geven en zelfs te ontvangen?

Waarom maaien we mensen het hoofd af als ze boven het maaigras komen?

 

Er is genoeg voor iedereen!  We kunnen massa's grote ' taarten' bakken, veel ontwikkelen,...  Elke mens heeft vele kwaliteiten, talenten,.. 

We kunnen samen winnen!

Wat levert het op anderen te willen controleren, erkenning onthouden, afgunstig reageren?

Hoe gaan we om met wat ons niet ligt?

We kennen allemaal mensen die taken (veel )beter kunnen.  

Zijn we daarom dommer, minder bekwaam? Nee, dat is veel te kort door de bocht en helaas ondermijnt dit denken ons zelfvertrouwen.

KernTalentenanalyses vormen een compleet disruptieve methode, waardoor je een veel accurater beeld krijgt van wat je aard, potentieel en motivatie is.  Het is niet te vergelijken met andere persoonlijkheidsmodellen, die allemaal top-down zijn, een rationele indeling, waar iedereen in vakjes moet.

Er zijn veel goede algemene handleidingen, algemene adviezen.  

Het lastige is dat we door al deze algemeenheden dikwijls op een verkeerd pad gezet worden, omdat het niet bij ons past.

Het vraagt al behoorlijk wat leeftijd, ervaring, zelfvertrouwen om scherp te kunnen zien of iets voor jou past.

We zijn kuddedieren en hebben van nature de neiging om anderen te volgen. Het geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid.  In groep handelen heeft evolutionair grote voordelen, zodat afwijken van de rest moed vraagt.

En dus moeten we leren om een onderscheid te maken tussen wanneer we best de anderen volgen, en wanneer juist niet.  Best lastig, omdat we regelmatig moeten ingaan tegen de groep als we genoeg contact met onszelf willen behouden.  

Als je een gemiddelde lichaamslengte hebt, pas je in elk bed, in elke stoel.  Als je zeer klein of zeer lang bent wordt het een ander verhaal.

Die lichaamslengte is voor iedereen zichtbaar. 

Behoefte aan autonomie is al moeilijker zichtbaar.

Stel dat je veel Mentale Creativiteit hebt, veel outside of the box wil denken, omdat het anders allemaal te saai wordt.

Zelf heb ik veel te lang binnen Justitie gewerkt, hoewel creativiteit er echt niet gewaardeerd wordt.  Een megagrote bron voor bore-out als dit een maximaal KernTalent is.

Rolmodellen, een mentor, een leraar die de talenten van een kind ziet en dit ook positief bekrachtigt zijn dingen die een leven kunnen veranderen. We willen door anderen gezien worden in onze essentie.

Dit zijn opmerkingen die ons zelfvertrouwen geven en ons op een goed pad zetten.

Travellers, there is no path. Paths are made by walking.

Contact

lydie.aerts@skynet.be   03/314.39.44   0476/666 869

© 2019 by Lydie Aerts