Loopbaanbegeleiding

KernTalenten maken je volledig bewust van je persoonlijke weg die je kan gaan.

Een KernTalentenanalyse is zo accuraat, betrouwbaar, genuanceerd, gedetailleerd, dat je supersnel heel veel ogenschijnlijk valabele opties definitief kan schrappen.  Als je consequent foute pistes schrapt, komt je persoonlijke weg veel sneller dichtbij. 

Tijd verliezen aan minder valabele opties ondermijnt je zelfvertrouwen.

In gesprekken met anderen die Loopbaanbegeleiding volgden  zonder KernTalenten herkende ik veel dezelfde problemen. 

We zien regelmatig mensen die na een loopbaanbegeleiding elders toch problemen blijven ondervinden en zeer tevreden zijn met een KernTalentenanalyse, o.a. omdat dingen veel scherper gesteld worden, je gemakkelijker kan schrappen, en je nauwkeurig voelt welke richting wel past.

Zelf heb ik het meest gehad door de scherpte van de analyse.

Trial and error’   ( misschien vanuit een sterke behoefte aan initiatief, autonomie )kan je dingen leren, maar tegen welke kostprijs?  Soms zware financiële investeringen die rampzalig uitdraaien, een gehavend zelfbeeld, verlies zelfvertrouwen, hypergevoeligheid voor feedback, … 

Er is gigantisch veel  psychisch leed dat vermeden kan worden door een KernTalentenanalyse.

Als je van ' trial and error ' houdt, mag je ook na een KernTalentenanalyse nog veel uitproberen.  Belangrijk verschil is dat je ' doodlopende straten' onmiddellijk herkent en onverbiddelijk gaat schrappen met behoud van zelfvertrouwen.

Je wordt je bewust van welke Sterke KernTalenten je hebt, waardoor je volledig in je kracht kan gaan staan, en je de zekerheid hebt dat inzetten op die KernTalenten je op de goede weg zet.

Bore-out heeft te maken met  onvoldoende inzicht in Sterke KernTalenten die staan te roepen om aandacht. 

Als ik nu mijn persoonlijk bore-out lijstje herlees wordt ik nog steeds enorm  geraakt, waarbij de tranen niet ver weg zijn,  door zoveel dat ik in mijn leven gemist hebt, wat er  door oordelen  niet mocht zijn

Ik besef dat mijn HSP, genderatypische KernTalenten, enz. hierin een rol speelden. 

Ik weet intussen dat bijna iedereen wel ergens wat ' persoonlijke lastige elementen ' heeft vanuit KernTalenten of vanuit ' etiketten', milieu van herkomst,  beperkingen allerhande.  Oog voor deze issues zorgt er voor dat de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Loopbaanbegeleiding is uiteraard meer dan een KernTalentenanalyse. 

Met of zonder loopbaancheques van VDAB?

Zonder loopbaancheques heb je minder richtlijnen van VDAB zodat je meer je eigen tempo en wensen kan volgen, en je meer aandacht kan vragen voor persoonlijke worstelingen, die minder loopbaangerelateerd zijn. 

Met loopbaancheques is het  verslag van je KernTalenten  computergestuurd. VDAB vergoedt enkel de tijd die je met de klant besteedt, geen gepersonaliseerde verslagen waarin veel tijd kruipt.                           .

LOOPBAANKEUZE MET OF ZONDER KERNTALENTEN

Persoonlijke ervaring: Zelf heb ik in 2014 Loopbaanbegeleiding gevolgd volgens een methode, zonder KernTalenten.

Op dat moment heb ik daar zeer veel tijd in geïnvesteerd, en heb vooral veel “ vragen” beantwoord. 

De methode waarbij vooral vragen moesten beantwoord worden, voelde voor mij aan als zinvol, maar toch ontbrak er nog veel.  

Op dat moment heb ik het eerste boek van Danielle Krekels gelezen ( nu niet meer te koop) wat voor mij belangrijke inzichten opleverde.  Op dat moment wist ik nog niet dat er KernTalentenanalisten bestonden.  Ik heb veel gepuzzeld met haar inzichten en werd een eind verder op weg gezet.

Ik herinner mij dat ik, achteraf gezien met mijn kennis van  nu, behoorlijk wat tijd ( meerdere weken ) nutteloos ‘ verspild’ heb aan de optie ‘Management Assistant’.  Een KernTalentenanalyse had mij op dat moment onmiddellijk doen inzien dat dit voor mij echt een ‘highway to hell’ zou geweest zijn, en exact waarom, zodat ik daar helemaal geen tijd aan had hoeven te besteden. En ook waarom ik aan die piste dacht, en dit toch echt niet kon. 

Een volledige KernTalentenanalyse voelde voor mij aan als ‘thuiskomen’, eindelijk gezien worden voor wie je echt bent, begrijpen waarom er zo veel oordelen waren van anderen die de weg zo lastig maakte, en begrijpen waarom het vroeger minder vlot liep, en de batterij was leeggelopen. 

Er blijven veel hardnekkige genderoordelen over wat een man of vrouw hoort te zijn. Ik voel mij vrouw. Met  veel genderatypische  KernTalenten  heb ik gans mijn leven veel banvloeken over mij heen gekregen.

 " Sois-belle et tais tois" voelt voor mij als doodgaan. 

Je hebt dan de keuze  tussen’ doodgaan ‘ en ‘afgekeurd’ worden volgens de traditionele man-vrouw modellen.  Comfortabel is anders, maar je weet tenminste wat er aan de hand is, en welke keuze je kan maken. 

De inzichten vanuit KernTalenten  hebben mij veel meer bijgebracht dan veel uren bij verschillende therapeuten die er niets van begrepen en van mij eisten dat ik zou voldoen aan hun cultureel plaatje.  Hun motto was: " doe normaal ( gendertypisch o.a. )en dan zijn je problemen opgelost".

 Met wat ik nu weet heb ik in de methode zonder KernTalenten veel gemist.

Ook is er een groot verschil tussen het boek  lezen en een echte analyse krijgen.  Je mist zoveel  belangrijke elementen, schat zaken foutief in,...

Thema's die aan bod kunnen komen bij loopbaanbegeleiding:

* kwaliteiten-reflectie

* motieven-reflectie

* Werkbaar werk

*relaties in werk-context

* jobdoelwit

* zingeving ( voldoening, uitdaging werk) 

* balans werk/privé, arbeidsmarkt verkenning

* leiderschap, groei en uitdaging

empathiebaby.jpg