Loopbaanbegeleiding

LOOPBAANKEUZE MET OF ZONDER KERNTALENTEN

Persoonlijke ervaring: Zelf heb ik in 2014 Loopbaanbegeleiding gevolgd volgens een methode, zonder KernTalenten.

Op dat moment heb ik daar zeer veel tijd in geïnvesteerd, en heb vooral veel “ vragen” beantwoord. Ik had het geluk dat mijn begeleidster therapeute van opleiding was en mij een belangrijk therapeutisch inzicht heeft gegeven op een kwestie waar ik mee worstelde.

De methode waarbij vooral vragen moesten beantwoord worden, voelde voor mij aan als zinvol, maar toch ontbrak er nog veel.

Op dat moment heb ik het eerste boek van Danielle Krekels gelezen ( nu niet meer te koop) wat voor mij belangrijke inzichten opleverde.  Op dat moment wist ik nog niet dat er KernTalentenanalisten bestonden.  Ik heb veel gepuzzeld met haar inzichten en werd een eind verder op weg gezet.

Ik herinner mij dat ik, achteraf gezien met mijn kennis van  nu, behoorlijk wat tijd ( meerdere weken ) nutteloos ‘ verspild’ heb aan de optie ‘Management Assistant’.  Een KernTalentenanalyse had mij op dat moment onmiddellijk doen inzien dat dit voor mij echt een ‘highway to hell’ zou geweest zijn, en exact waarom, zodat ik daar helemaal geen tijd aan had hoeven te besteden.

Een KernTalentenanalyse is zo accuraat, betrouwbaar, genuanceerd, gedetailleerd, dat je supersnel heel veel ogenschijnlijk valabele opties definitief kan schrappen.  Als je consequent foute pistes schrapt, komt je persoonlijke weg veel sneller dichtbij.  Tijd verliezen aan minder valabele opties ondermijnt je zelfvertrouwen.

Een volledige KernTalentenanalyse voelde voor mij aan als ‘thuiskomen’, eindelijk gezien worden voor wie je echt bent, begrijpen waarom er zo veel oordelen waren van anderen die de weg zo lastig maakte, en begrijpen waarom het vroeger minder vlot liep, en de batterij was leeggelopen. 

KernTalenten zijn vrij genderneutraal, maar er zijn toch wel enkele KernTalenten die eerder mannelijk of vrouwelijk zijn, en als je dan een combinatie hebt waarbij je als vrouw niet de typisch vrouwelijke KernTalenten hebt, en daar bovenop nog een uitgesproken mannelijk  KernTalent maximaal hebt, dan begrijp je dat de rol spelen van ‘Sois belle et  tais toi’ voelt als doodgaan.  Je hebt dan de keuze  tussen’ doodgaan ‘ en ‘afgekeurd’ worden volgens de traditionele man-vrouw modellen.  Comfortabel is anders, maar je weet tenminste wat er aan de hand is, en welke keuze je kan maken. 

 

De inzichten van Danielle hebben mij veel meer bijgebracht dan veel uren bij verschillende therapeuten die er niets van begrepen.  Met wat ik nu weet heb ik in de methode zonder KernTalenten veel gemist. Ook is er een groot verschil tussen het boek  van Danielle lezen en een echte analyse krijgen.  Je mist een aantal belangrijke elementen.  

KernTalenten maken je volledig bewust van je persoonlijke weg die je kan gaan.

In gesprekken met anderen die Loopbaanbegeleiding volgden  zonder KernTalenten herkende ik veel dezelfde problemen. 

De vragenlijsten zijn waardevol als aanvulling op een KernTalentenanalyse, maar de antwoorden zijn te vaag om vlot te kunnen schrappen zonder KernTalentenmethode.

Trial and error’ kan je dingen leren, maar tegen welke kostprijs?  Soms zware financiële investeringen die rampzalig uitdraaien, een gehavend zelfbeeld, verlies zelfvertrouwen, hypergevoeligheid voor feedback, … 

Er is gigantisch veel  psychisch leed dat vermeden kan worden door een KernTalentenanalyse.

Als je van ' trial and error ' houdt, mag je ook na een KernTalentenanalyse nog veel uitproberen.  Belangrijk verschil is dat je ' doodlopende straten' onmiddellijk herkent en onverbiddelijk gaat schrappen met behoud van zelfvertrouwen.

Je wordt je bewust van welke Sterke KernTalenten je hebt, waardoor je volledig in je kracht kan gaan staan, en je de zekerheid hebt dat inzetten op die KernTalenten je op de goede weg zet.

Bore-out heeft te maken met  onvoldoende inzicht in Sterke KernTalenten die staan te roepen om aandacht. 

Als ik nu mijn persoonlijk bore-out lijstje herlees wordt ik nog steeds enorm  geraakt, waarbij de tranen niet ver weg zijn,  door zoveel dat ik in mijn leven gemist hebt, wat er  door oordelen  niet mocht zijn

Ik besef dat mijn HSP, atypische KernTalenten, enz. hierin een rol speelden. 

Ik weet intussen dat bijna iedereen wel ergens wat ' persoonlijke lastige elementen ' heeft vanuit KernTalenten of vanuit ' etiketten', milieu van herkomst,  beperkingen allerhande.  Oog voor deze issues zorgt er voor dat de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Met of zonder loopbaancheques van VDAB?

Zonder loopbaancheques heb je minder richtlijnen van VDAB zodat je meer je eigen tempo en wensen kan volgen, en je meer aandacht kan vragen voor persoonlijke worstelingen.  Met loopbaancheques is het  verslag van je KernTalenten  computergestuurd, zonder verwerking van je persoonlijke levenservaringen.                                        .

Contact

lydie.aerts@proximus.be   03/314.39.44   0476/666 869

© 2019 by Lydie Aerts