Hoogsensitiviteit op de werkvloer

Hoogsensitieve personen ( HSP) worden geboren met een fijngevoeliger zenuwstelsel. Zij ontvangen meer prikkels, die ook verwerkt moeten worden.

Meer inkomende prikkels heeft tot gevolg dat zij meer opmerken, dingen zien, voelen, … die niet-HSP-ers  makkelijker over het hoofd zien, of er minder aandacht aan besteden.

Uiteraard heeft die extra input een waarde op de arbeidsmarkt.

Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit van diensten, producten, relaties, onderzoek, …

Beroepen die gekozen worden zijn onderzoeker,  onderwijzer, zorgberoepen, dienstverlenend beroep, hulpverlener, moreel consulent,  leider, pionier,  journalist, priester,  genezer, kunstenaar, filosoof, …

De keuze van beroep zal gebeuren  vanuit KernTalenten ( al dan niet bewust).

De HSP-persoon bestaat niet.  Er zijn heel veel onderlinge verschillen.  

Kwaliteiten van HSP- ers zijn: verbanden zien, associatief denken, onderzoeken, creativiteit, aandacht, kwaliteitsbewust, rekening houden met anderen, oog voor relaties, oog voor het geheel, oog voor verbinding, oog voor duurzaamheid,…    Uiteraard komen deze kwaliteiten ook voor bij niet-HSP-ers.  Eén van de grootste denkfouten die er bestaan is het onderschatten van de verschillen tussen mensen.  Mensen hebben het foute idee dat de ander ongeveer hetzelfde is als zichzelf.   Je wil niet weten hoeveel onbegrip en conflicten het gevolg is van deze onderschatting.

 

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden zijn voor HSP-ers van groter belang dan voor anderen.

Dikwijls voelen ze zich anders, voelen ze zich onbegrepen, passen ze zich veel te veel aan, is er veel wederzijds onbegrip.

Het is moeilijker een evenwicht te vinden tussen de verwachtingen van de maatschappij en hun eigen behoeften.  De “One size fits all”- mentaliteit  is erg lastig.  Onze wetenschappelijke mindset, gebaseerd op statistieken, heeft te weinig oog voor de verschillen. 

Hooggevoeligen zijn minder geschikt om lange dagen te maken.  Ze hebben immers tijd nodig om alle extra prikkels te verwerken.

Ze ervaren sneller stress en voelen zich dikwijls minder goed in grote groepen ( vooral introverte personen).  Ze hebben last van het “ minderheidsgevoel”.  15 à 20 percent van de bevolking is hoogsensitief.

Communicatie over hun ervaringen is belangrijk.  Het woord HSP hoeft niet benoemd te worden. Het is wel essentieel dat er gecommuniceerd kan worden over hun behoeften. 

Er van uit gaan dat de ander het wel zal weten/begrijpen is meestal een illusie.

Concreet communiceren welke behoefte er leeft is nodig.  Concreter is beter.

Zo ontstaat er een beter begrip,  een betere verstandhouding, minder conflicten.

 

HSP-ers kunnen zorgen voor betere relaties op de werkvloer.  Zij hebben zelf het meeste last van slechte relaties en zijn sneller geneigd om een pijnpunt ter sprake te brengen. 

HSP-ers zijn gevoeliger voor de sfeer, non-verbale signalen, en merken veel onderhuidse spanningen op.  Ze hebben meer last van conflicten en strijd.  HSP- ers hebben meer last van kantoorintriges, machtsspelletjes,… om nog maar te zwijgen van allerlei destructieve technieken, narcisme, machiavellispelletjes,…

 

Als het probleem, dankzij hun interventie, wordt aangepakt hebben ook andere werknemers er baat bij.

Slechte relaties op de werkvloer, zeker een slechte relatie met de baas, is één van de belangrijkste redenen voor werknemers om ontslag te nemen.

 

HSP-ers zijn consciëntieus, betrouwbaar, gewetensvol zodat zij goede werknemers zijn en iedereen er baat bij heeft er voor te zorgen dat zij blijven.

 

Aanvaarding

Het is van het grootste belang dat HSP-ers zichzelf aanvaarden en zichzelf niet veroordelen omdat ze een beetje ‘ anders ‘ zijn.

Als de werknemer zelf, de collega’s, de werkgever zich bewust zijn van de kwaliteiten is het ook gemakkelijker om rekening te houden met hun behoeften.  De meeste behoeften kunnen vervuld worden zonder grote inspanningen of kosten.

 

Werknemer- ambtenaar- freelancer – zelfstandige – vrij beroep

Een aantal zelfstandigen en vrij beroepers zijn hoogsensitief. Dit stelt hun in staat een grotere vrijheid te hebben om hun werkplek te organiseren, rust te nemen, hun tempo te bepalen, hun agenda te bepalen, de werkomstandigheden aan te passen aan hun behoeften, creatief te zijn,…

Contact

lydie.aerts@proximus.be   03/314.39.44   0476/666 869

© 2019 by Lydie Aerts