Burn-out   Bore-out

Maatschappelijke factoren

We leven in een samenleving waarin de zekerheden van vroeger onder druk komen te staan. De wereld vandaag verandert snel, is onzeker, complex en ambigue.   Een aantal zekerheden vallen weg ( vaste levenslange loopbaan, familiale solidariteit, levenlange partnerrelaties, enz.)

Na de financiële crisis is de werkdruk toegenomen.

Er is ook een ( te) groot geloof in de maakbaarheid van het leven, waarbij je mee moet in de ratrace om genoeg ‘ likes’ te krijgen.  Wanneer is het genoeg?  Hoeveel activiteiten willen we doen in ons privé-leven, gecombineerd met een belastende job?

Werk is de afgelopen jaren meer gespecialiseerd geworden. Door slechts een klein deel onder de knie te hebben en hierop te focussen verliezen we verbinding met het grotere geheel. Het is moeilijk geworden om nog overzicht te behouden.

Burn-out en werkomgeving

Een aantal factoren verhogen de kans op burn-out: grote werkdruk, opgesplitste taken, verlies autonomie,  moeilijke balans werk en privé, onrealistische verwachtingen bij werknemer en werkgever,  …

Burn-out als energiestoornis. 

Bij burn-out wil het hoofd wel , maar het lichaam haakt af.  Het lichaam geeft het signaal dat de opdrachten die het van het hoofd krijgt, niet meer kan uitvoeren.  Het lichaam geeft het signaal dat de orders van het hoofd bijgestuurd dienen te worden.

Bij ( zware ) depressie haakt ook het hoofd af, zodat er geen goesting meer is voor taken die vroeger echt graag gedaan werden. Niets heeft nog zin. 

Hoogsensitieve personen zijn kwetsbaarder voor burn-out.  

 

 

Burn-out en KernTalenten

De  KernTalentenmethode levert een aantal vernieuwende inzichten:

-Om voldoende energie te hebben, om je batterij genoeg te kunnen opladen, is het noodzakelijk dat je zoveel mogelijk van je Sterke KernTalenten benut in je werkomgeving.  Hiervoor moet je ze natuurlijk zo bewust mogelijk kennen, en dit is een essentieel voordeel van een KernTalentenanalyse. 

Er zijn uiteraard grenzen in de zin dat teveel uren werken belastend is.

 

 

Veel uren besteden aan het inzetten van Kleine KernTalenten kost enorm veel energie.  Cruciaal is het besef dat een werk uitoefenen voor iedere persoon anders aanvloelt. Strategisch denken kan voor A een absolute energievreter zijn, terwijl B niets liever doet.

Goed en slecht werk dient  dus sterk gerelativeerd en genuanceerd te worden.

Als je je persoonlijke Kleine KernTalenten kent weet je dat je deze enkel mag inzetten als het noodzakelijk is.  Deze taken kan je best delegeren aan anderen met een Sterk KernTalent, die het met veel plezier zullen uitoefenen.

Er zijn hoogbegaafden die lesgeven zonder de vereiste KernTalenten te hebben, en daardoor een burn-out oplopen.  Ze kunnen vanuit hoogbegaafdheid de taak wel, maar hun energiebalans raakt verstoord.

Ook het inzetten van halve KernTalenten vraagt de nodige aandacht. Het verraderlijke is dat je deze taken voldoende kan, en je vanuit doorzettingsvermogen en allerlei verwachtingen wel  denkt “ die klusjes te klaren”.

Het zijn sluipmoordenaars als je hieraan een groot deel van je dagtaak besteedt.  Ze kosten minder energie dan het inzetten van Kleine KernTalenten, maar ze leveren weinig energie op zodat je langzaam maar zeker ook leegloopt. Zelf heb ik als jurist levenslang ontzettend veel tijd ingezet op het KernTalent Structuur.  Het was mijn sluipmoordenaar, waarbij ik niet in de gaten had wat er speelde.

 

Bore-out en KernTalenten

Het is weinig geweten dat burn-outs voor een aanzienlijk deel bore-outs ( kunnen ) zijn.

Om goed in ons vel te zitten is het nodig dat we alle Sterke KernTalenten kunnen uitleven. Als we deze in onze werkomgeving kunnen uitleven hoeven we minder of geen activiteiten in onze vrije tijd te zoeken om ze uit te leven.

Bore-outs ontstaan als we deze Sterke KernTalenten niet kunnen uitleven.  We gaan ons dan verveeld voelen, we hebben een gemis.

Dit gemis kan enkel opgelost worden door inzicht te hebben in onze Sterke KernTalenten en deze op één of andere manier uit te leven.

Ontwikkelingsgericht- Positief- Op maat

Contact

lydie.aerts@proximus.be   03/314.39.44   0476/666 869

© 2019 by Lydie Aerts